10.9.2015.
"5. Merz open", PH u sprint štafeti

Za nešto više od mjesec dana, 17.10.2015., orijentacijski klub "dr. Ivan Merz" je organizator "5. Merz open", prvenstva Hrvatske u sprint štafeti, prvog takvog natjecanja koje se organizira u Hrvatskoj.

To je štafetno natjecanje, ali za razliku od klasičnog štafetnog natjecanja, sprint štafeta ima karakter sprinta. Trka se pretežno održava na urbanim područjima kao i sprint natjecanja. Novost i zanimljivost je ta što je štafeta miješana, muškarci i žene tvore zajedno jednu štafetu. Upravo ta specifičnost daje draž i veću napetost sudjelovanja u sprint štafeti. Postoje dvije službene kategorije: MŽM21 i MŽ14.

MŽM21 je kategorija namjenjena uzrastu iznad 14 godina iako ne znači da ne može nastupiti i netko mlađi. Znači, u toj kategoriji nastupaju tri člana, najbolje dva muška i jedna žena, iako mogu mogu i dvije žene i jedan muški, ili sve tri žene, ali ne mogu tri muška. Druga izmjena je rezervirana isključivo za ženu!

Kategorija MŽ14 prilagođena je mlađima od 14 godina i nastupaju dva člana, jedan dječak i jedna djevojčica, a raspored startanja nije bitan (može prvi dječak, ali može i djevojčica). U ovoj kategoriji postoje onda dvije mogućnosti nastupa: dvije djevojčice ili djevojčica i dječak (nebitan redoslijed).

Uz dvije službene kategorije, organizirat će se i otvorena kategorija koja je otvorena za sve uzraste i sve kombinacije. Mogu nastupiti dva člana u bilo kojoj kombinaciji, dva muška, dvije žene ili miješana muško-žensko.

Sva ostala pravila vrijede kao i za klasičnu štafetu.

Što se tiče pravila karte i simbola, ista su kao i na sprint natjecanjima pa se natjecatelji mole da poštuju neprelazne simbole i područja zabranjenog pristupa!

Srdačno vas pozivamo na natjecanje!

Poziv će se objaviti uskoro!

Mario
13.4.2015.
PH sprint, Kapelina i Nenina trka

Na prvom ovogodišnjem prvenstvu Hrvatske u orijentacijskom trčanju (sprint) održanom 11.4.2015. u organizaciji OK Kapela u Pregradi na novom zemljovidu članovi OK Merza bili su uspješni: osvojeno je četiri naslova državnih prvaka (Zdenka Štambuk Ž12, Marina Kopjar Ž21B, Melanija Majer Ž45 i Dario Štambuk M55), tri srebra (Lucija Gojmerac Ž14, Matej Štambuk M20 i Milan Turkalj M65) i tri bronce (Ana Srebačić Ž14, Petar Gojmerac M16, Andro Štambuk M20). Od ukupno deset postolja veseli činjenica da su većina iz mlađih dobnih kategorija. Nakon toga slijedila je popodnevna sprint kup trka od crkve na vrhu brda do crkve u Pregradi.

Nedjeljna trka u spomen članice OK Jelen, Nene, održana je u Jaski 12.4., bodovala se za sprint kup. Zanimljivo je to ganjanje po napuštenoj i zarasloj vojarni s ciljem u parku sa starim dvorcem i jezerom. Popodne tempo-o u organizaciji OK Vihora koja mi se sve više sviđa i zbog stalnih tehničkih poboljšanja i dinamike koja u prijašnjoj preciznoj orijentaciji nije postojala.

Ukratko: sadržajan, uspješan i dobar orijentacijski vikend.

Dario
17.3.2015.
Kvarner Bay Challenge - trka na otoku Cresu

Nakon simpatičnog O-FER-a, prve ozbiljne trke odrađene su na Cresu. Dva dana po prekrasnom vremenu sedam Štambuka i sedam Gojmeraca iz OK Merz-a trčali su po Tramontani, po sjeverozapadnom dijelu otoka Cresa. Nije bilo toliko kraškog terena koliko bi se moglo očekivati, prilično čista šuma, idilične livade s ovčicama i janjčićima primamile su nas i na Bubo Cup koji će se tu održati prvih četiri dana kolovoza. Usput, prošetali smo kroz jedan od desetak labirinata koji vas čekaju na livadama. Slijedeći vikend odradili smo Lipicu.

Šteta što nije bilo Kup trke na Krku... Veselim se Slavoniji i trkama po Našičkim šumama 21. i 22. ožujka!

Dario